Shore lark
This distinctive lark is a passage migrant and winter visitor to the UK, most often found along the east coast of Britain.
Water vole by Terry Whittaker/2020VISION
This distinctive lark is a passage migrant and winter visitor to the UK, most often found along the east coast of Britain.
This small finch nests on moorlands and coastal crofts, spending the winter on the coast. The UK population has declined dramatically.
Familiar as the bristly plant that easily hooks on to our clothing as we walk through the countryside or do the gardening, cleavers uses its hooks to help it climb and to disperse its seeds.
The garden tiger is an attractive, brown-and-white moth of sand dunes, woodland edges, meadows and hedgerows; it will also visit gardens. In decline, it is suffering from the 'tidying up…
The nodding, pink-and-purple-chequered flowers of the snake's-head fritillary are said to resemble a snake, hence the name. Declining with the loss of our meadows, this delicate plant can be…
The huge white-tailed eagle is our largest bird of prey. After being persecuted to extinction in the UK, it has been successfully reintroduced in Scotland and, more recently, to the Isle of Wight…
This small duck is an uncommon winter visitor to the UK, where they're usually found on lakes, reservoirs and gravel pits.
Plastic waste and its damaging effect on our seas and natural world has been big news recently. Here's what you can you do about it.
The mountain hare lives in the Scottish Highlands and the north of England. They are renowned for turning white in winter to match their upland surroundings.
The blue-tailed damselfly does, indeed, have a blue tail. It is one of our most common species and frequents gardens - try digging a wildlife pond to attract dragonflies and damselflies.
The Canada goose is our most familiar goose, although it is not actually native to the UK. A common and bold bird, it can be found around most parks, lakes, reservoirs and gravel pits.
The smaller of our two UK seal species, common seals are also known as harbour seals. Despite being called "Common", they are actually less common than grey seals!