How to check your bonfire for hedgehogs
We can all take steps to protect hedgehogs on bonfire night. Follow our 4 steps to make sure you keep hedgehogs safe.
Water vole by Terry Whittaker/2020VISION
We can all take steps to protect hedgehogs on bonfire night. Follow our 4 steps to make sure you keep hedgehogs safe.
Fat hen is a persistent 'weed' of fields and gardens, verges and hedgerows. But, like many of our weed species, it is a good food source for birds and insects.
A common and stocky bird of our rocky coasts, the rock pipit can nearly always be seen close to the sea. It is a bit smaller than a starling.
The small heath is the smallest of our brown butterflies and has a fluttering flight. It favours heathlands, as its name suggests, as well as other sunny habitats.
The white-fronted goose lives up to its name - look out for the white patch on its forehead and around its bill. It does not breed in the UK, but flies here from Greenland and Siberia for the…
One of the most colourful fish in UK seas, the cuckoo wrasse looks like it belongs in the tropics. Don't be fooled though, it's very much a native species.
Golden banks of common rock-rose make a spectacular sight on our chalk and limestone grasslands in summer. A creeping shrub, it is good for bees, moths and butterflies.
Creeping buttercup is our most familiar buttercup - the buttery-yellow flowers are like little drops of sunshine peppering garden lawns, parks, woods and fields.
A clever mimic, the wasp beetle is black-and-yellow and moves in a jerky, flight-like fashion - fooling predators into thinking it is actually a more harmful common wasp. Look for it in hedgerows…
Found around our coasts during the breeding season, the little tern is a diminutive seabird. Despite its size, it performs remarkable aerial courtship displays.
One of our most common butterflies, the meadow brown can be spotted on grasslands, and in gardens and parks, often in large numbers. There are four subspecies of meadow brown.
Our smallest breeding seabird, the storm petrel is barely larger than a house martin! They mostly nest among rocks or in burrows on small offshore islands.